Nedelja, 16. april 2017

Prenova hiše za Bežigradom

Podaljšek jedilnice

Podaljšek jedilnice

Pogled na pavilijon z vrta

Pogled na pavilijon z vrta

Pohištvo je design zakoncev Vehovar

Pohištvo je design zakoncev Vehovar

Zahodni del vrta z vhodom

Zahodni del vrta z vhodom

Avtor: Kaja Todorovič

Vile za Bežigradom v Ljubljani ni težko najti, od centra mesta je oddaljena 10 minut zmerne hoje, ko pa si tam, se ti zdi, da si daleč stran od mestnega vrveža. Hiša stoji v sicer strnjenem naselju, vendar pa zaradi svoje postavitve in odlične orientacije zagotavlja dobršen del zasebnosti in spokojnost v objemu narave.

Vilo je zgradil arhitekt Vinko Glanz v 30. letih prejšnega stoletja za kiparja Borisa Kalina, danes pa se v njej nahajata dve ločeni stanovanjski enoti. Zaradi potrebe po dodatnem prostoru, sta se arhitekta Kaja Lipnik Vehovar in Arne Vehovar odločila za prenovo obstoječega objekta. Spalni prostori so umeščeni v etažo, dnevni prostor s kuhinjo pa sta premestila v nivo polkleti, kjer je se je prvotno nahajal kiparski atelje. Jedilnico, ki je srce preurejene bivalne enote, pa sta umestila pod obstoječe arkade, ki so prej predstavljale pokriti del zunanje terase. Jedilnica stoji na južni strani hiše, kjer se čez njeno celotno dolžino razteza vrt, ki ga od ostalih zemljišč ločuje ne samo zgoščeno rastje in visoka drevesa, temveč tudi to, da je pozicioniran nižje od okoliškega terena, in tako dostopen neposredno iz jedilnice - nekdanje polkleti. Pavilijonska zasnova prostora tako omogoča tesno povezavo z zunanjostjo, hkrati pa predstavlja podaljšek družabnima prostoroma - kuhinji in dnevni sobi.

Trenutno so vsi termini za ogled hiše za Bežigradom zasedeni, vendar pa je na seznamu letošnjega festivala Odprtih hiš Slovenije še nekaj nezasedenih mest za oglede drugih nepremičnin, ki predstavljajo primer dobre arhitekturne prakse, ter so premišljeni in grajeni trajnostno.

  • Iskalnik
  • Hitri iskalnik
Išči
Javne dražbe Zadnjih 100 nepremičnin

Moj kotiček